Academy Of Music And Business är inte någon ny plats. Egentligen har skolan alltid funnits där, om inte annat i tanken, en affirmation, som en idé för framtiden som till slut blivit verklighet. Redan sommaren 1985 tog Andreas Carlsson sina första trevande steg i musikens värld under ett sommarläger hos Magnus Lundin i just Tingsryd. Som ung musiker fick Andreas då uppleva hur det var att jobba i studio och skriva låtar, men framförallt värdet av en engagerad musiklärare som såg sina elever som jämlikar, i vilka han investerade sin tid, passion, själ och hjärta.

De magiska sommardagarna med eldsjälen Magnus hade ett sådant inflytande på den då 12-årige Andreas att den skulle förändra hans liv för alltid och senare ta honom till oanade höjder inom just musiken. Magnus Lundin som året tidigare hade anlänt till Tingsryd med några instrument inslängda i baksätet på sin kombi, som fick fungera som mobilt klassrum, hade också ljusa framtidsutsikter och vände strax upp och ner på det lilla samhället. Inte minst genom projektet Aktiv Musik och den egenstartade Kulturverkstan, en verksamhet som innefattar musik och teater och som idag engagerar över 500 elever och som har 22 lärare anställda.

– Jag skulle vilja säga att hela grunden till min musikkarriär kom från min tid med Magnus Lundin, säger Andreas Carlsson om den forne mentorn.

-Han har en pedagogik som bygger på ömsesidig respekt och ett engagemang i sina elever som jag aldrig sett tidigare. Jag har alltid känt mig lyckligt lottad att just jag fick möjligheten till den musikundervisning som Magnus stod för. När chansen kom att på något sätt sprida den energin i kombination med mina egna branschkunskaper på en internationell nivå, kände jag att det här måste vi bara göra ihop. Att de goda vännerna Magnus och Andreas skulle knyta ihop cirkeln på samma plats som de först möttes kändes också naturligt.

-Tingsryd är en kommun med vacker natur och som dessutom ligger väldigt bra till geografiskt. Du är till exempel i Köpenhamn på mindre än två timmar. Jag känner mig alltid som jag kommit hem när jag sätter fötterna i den småländska myllan. Dessutom har kommunen helhjärtat gått in i projektet vilket var A och O för att jag och Magnus skulle våga landsätta skolan just i Tingsryd.

Andreas vill också att den på ett tydligt sätt avspeglar hans egen inställning till musik.

– Som skola ska Academy Of Music And Business vara en direkt förläggning av min och Magnus livsfilosofi. Vilken är väldigt kort och koncis – kultur är livsviktigt. Jag har min musik att tacka för allt. Den gav mig möjlighet att se världen, förverkliga mig själv och gjort att mitt arbete alltid känts inspirerande och lustfyllt.

Han skrattar till och erkänner.

– Visst sliter båda jag och Magnus, men vi känner att vi jobbar med något som vi ser som vårt kall. Vi vill gärna att våra elever här på AMB har samma passion och samma driv. Vi kommer i vår tur att se till att de lämnar skolan med de verktyg som behövs för att kunna kommersialisera sina idéer. Det är vårt mål att inte någon ska lämna skolan som exempelvis en duktig gitarrist utan någon idé om hur man paketerar sitt varumärke.

– Academy Of Music And Business är en skola som redan lever i framtiden, inte filosoferar om den.

Han syftar på en bransch som har gått igenom en ekonomisk härdsmälta de sista 10 åren. Musiken, som han uttrycker det, har fått ta baksätet i den digitala utvecklingen och som kraftigt har försämrat musikbranschens chanser till intäkter. Andreas påstår att det enda sättet för branschen att hitta möjligheter till intäkter är genom nya innovativa idéer och ett stort kunnande inom marknadsföring, varumärkesbyggande och intellektuella rättigheter. Musik kommer i framtiden att vara – hjulet som driver reklam. Och reklam driver musik. Nya spelare som aldrig sysslat med musik kommer helt att ta över branschen och ta över där de gamla skivbolagen en gång fanns. Det sker redan.

– De många branschkunniga föreläsare som årligen kommer att besöka skolan är en försäkran för att skolan är relevant till det verkliga arbetslivet. Steget ut i arbetslivet ska inte kännas mycket annorlunda än starten av en ny termin. Dessutom vill jag att våra elever inte bara ska ha kunskap om hur det ser
ut på musikmarknaden, utan även ha den kunskap och den innovationsförmågan som krävs för att förändra den. Academy of Music and Business är inte en verksamhet som kör i redan upplogade spår, utan vi vill driva kulturen och musiken in i morgondagen.

Med närheten till elevboendet ser Magnus och Andreas möjligheten till ett friare förhållningssätt till skolgången. Skoldagen ska inte sluta klockan fyra, då har den knappt börjat. Academy of Music and Business är lika mycket en livsfilofi som en läroplats.

Eller som Andreas själv uttrycker det.

– Magnus lärde mig mycket om musik, men kanske mest att plocka fram de möjligheter som jag hade i mig själv. Att lyckas inom musik handlar mycket om självinsikt och en aldrig sviktande tro på sig själv.